Mode analyse: voetbalshirtjes EK 2016

De zure appel dat Nederland dit keer echt niet meedoet aan het Europees Kampioenschap voetbal heb ik inmiddels doorgeslikt. Het feit dat Oranje er niet bij is, neemt namelijk niet weg dat ik het EK een interessant voetbaltoernooi vind om te kijken. Nationaal voetbal volg ik niet, maar grote internationale evenementen wel. Ik kan ontzetten genieten van de vaderlandsliefde die overal komt opzetten, de saamhorigheid onder de fans en de Tv-programma’s met commentaren van presentatoren en (oud)voetbalspelers. Ook deze editie van het EK zit ik dus weer voor de buis om naar de wedstrijden te kijken.

Tijdens het kijken naar de eerste wedstrijden viel het me meteen op dat sommige voetbalshirtjes zo strak zaten. Niet dat ik het een straf vind om naar een gespierd mannenlichaam te kijken, maar ik vroeg me wel af of dat wel lekker zit. Als topsporter zweet je natuurlijk veel en je wilt natuurlijk wel sportkleding aan hebben waar je zo goed mogelijke prestaties in kan neerzetten. Je moet je uiteraard ook goed kunnen bewegen en geen last hebben van de kleding die je aan hebt.

Shirtje van Italië
Nogal stak thuis shirt van Italië.

Bij het maken van sportkleding en in dit geval de voetbalshirtjes wordt daar natuurlijk rekening meegehouden. De shirtjes moeten lichtdraagbaar zijn, elastisch en ademend zodat zweet goed kan worden afgevoerd. Zo kunnen de spelers zichzelf afkoelen en optimaal blijven presteren. Ik heb wel eens gehoord dat voetbalshirts gaatjes bevatten om nog beter te kunnen ademen. Ik heb dat zelf nog nooit gezien. Op de officiële site van de UEFA kun je trouwens voetbalshirtjes bestellen. Deze zijn gemaakt van 100% katoen.

Het ontwerp van de voetbalshirtjes is uiteraard voor alle spelers hetzelfde. Ik vind het trouwens altijd leuk het uittenue te vergelijken met het thuistenue. Het ziet er vaak heel anders uit. Vooral de gebruikte kleuren kunnen erg verschillen. Het lijkt me echter wel dat een speler zelf wel mag kiezen welke maat hij draagt en dus of hij zijn T-shirt strak of wat wijder draagt. Daar hebben ze vast allemaal hun eigen voorkeur voor. Ik persoonlijk houd van een strak shirtje, dat lubbert niet zo snel om je lichaam. We hebben nog een paar wedstrijden voor de boeg en ik denk dat ik nog gauw een officieel UEFA shirtje ga bestellen. Dat vind ik wel leuk als aandenken aan dit EK. Moet ik alleen nog even bedenken van welk team.